

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Tanzania AA Plus
Opis
Pochodzenie | Tanzania |
Region | Mbeya |
Gatunek | 100% Arabika |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Wysokość upraw | 1400 m.n.p.m. |
Data palenia |
Kawa Tanzania AA Plus - ziarna Arabiki pochodzące z plantacji Utengule Estate, leżącej na wysokości 1400 m.n.p.m. w wiosce Utengule, u podnóża wielkiego miasta Mbeya.
Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.
Kawa Tanzania AA Plus pozyskiwana jest tradycyjną metodą na mokro.
Plantacje kawy w Tanzanii rodzą jedne z najlepszych owoców w tej części Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.