

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Indie Monsooned Malabar
Opis
Pochodzenie | Indie |
Region | Karnataka, Western Ghats |
Gatunek | 100% Arabika |
Metoda pozyskiwania | na mokro, monsunowanie |
Wysokość upraw | 1100-1200 m.n.p.m. |
Data palenia |
Kawa Indie Monsooned Malabar AA - trochę historii tej kawy :-) . Pierwsze plantacje kawy w Indiach założyli Brytyjczycy w 1840 roku. Wyjątkowe warunki klimatyczne i bogata w minerały gleba tworzą doskonałe miejsce do uprawy krzewów kawowca.
Brytyjczycy indyjską kawę wysyłali do Europy od połowy XIX w. oczywiście drewnianym statkami. Podróż trwała nawet do sześciu miesięcy, ziarna były przechowywane na dnie statku poniżej linii wody. Panująca wilgoć powodowała zmianę chemiczną składu ziaren, z koloru zielonego zmieniała się na blado złoty. Proces ten nazwano monsunowaniem, aby go teraz odtworzyć zebrane ziarna poddaje się działaniu deszczy monsunowych. Trwa to od 12 do 14 tygodni i wynikiem tego jest zmiana ziarna polegająca na zwiększeniu objętości i spadku masy oraz uzyskaniu jasnobrązowego koloru ziarna.
Kawa w smaku, delikatnie gorzka z nutą ziemistości, proces obróbki powoduje, że kawa zawiera więcej kofeiny.