

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Etiopia Djimmah Gr.5
Opis
Pochodzenie | Etiopia |
Region | Kaffa |
Gatunek | 100% Arabika |
Metoda pozyskiwania | na mokro |
Wysokość upraw | 1650 - 2000 m.n.p.m. |
Data palenia |
Kawa Etiopia Djimmah Gr.5 - ziarna z kolebki uprawy kawy, z regionu Kaffa w Etiopii, który bujnie porośnięty jest kawowcami z różnych szczepów. W rezultacie kawa Etiopia Djimmah tworzy bardzo oryginalną mieszankę ziaren, z różnymi nutami smakowymi. Warto zwrócić również uwagę na fakt, że ziarna tej kawy są nieco inne od pozostałych - troszkę mniejsze. Wskazuje to na dziki, pierwotny charakter tej kawy.
Ważne jest także to jak wygląda sposób obróbki. Z reguły kawy afrykańskie obrabiane są metodą na mokro, ziarna Etiopia Djimmah przetwarzane są metodą na sucho. Jest to najstarsza metoda obróbki, polegająca na suszeniu wiśni kawowych na betonowych placach, aż do wyschnięcia łuski, następnie są złuszczane w maszynach i ponownie suszone do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
Profil smakowy Etiopia Djimmah to gorzka czekolada, cytrusy, kwiaty z winnym finishem i głębokim body.